Blog

A helyes lábmérés

A helyes lábmérés

Miért is fontos a helyes lábmérés? A válasz a kutatások alapján egyértelmű: a láb és a test egészséges fejlődése céljából!

Az egyik legnagyobb, 800 gyermeken végzett vizsgálat szerint a leggyakrabban a cipők hossza az, ami nem felel meg a normának. A gyerekek több mint 80%-a rövidebb papucsot, illetve 69%-a rövid kültéri cipőt hordott. A rövid cipő a hallux valgus (befelé ívelő lábujj) kialakulását idézi elő, amit a kutatás is alátámasztott. A korreláció a cipő mérete és a hallux befelé ívelésének fokozata között statisztikailag releváns volt.

Miért is fontos a helyes lábmérés? A válasz a kutatások alapján egyértelmű: a láb és a test egészséges fejlődése céljából!

 

Az egyik legnagyobb, 800 gyermeken végzett vizsgálat szerint a leggyakrabban a cipők hossza az, ami nem felel meg a normának. A gyerekek több mint 80%-a rövidebb papucsot, illetve 69%-a rövid kültéri cipőt hordott. A rövid cipő a hallux valgus (befelé ívelő lábujj) kialakulását idézi elő, amit a kutatás is alátámasztott. A korreláció a cipő mérete és a hallux befelé ívelésének fokozata között statisztikailag releváns volt. (1) doi:10.1186/1471-2474-10-159)
Ahhoz, hogy megfelelő cipőt tudj venni, fontos, hogy ismerd a lábad méreteit. Nemcsak a hossz lesz fontos, hanem a szélesség is, illetve – főként a gyerekeknél – a rüszt magassága. Kétféle módszert ajánl az irodalom, mi a körberajzolósat szeretjük jobban, így ezt mutatjuk be nektek. Most lássuk a lépéseket!

1. A hossz mérése  • Mindkét lábad alá tegyél egy-egy papírt (ha a lábad nem fér rá egy A4-es formátumú lapra, akkor ragassz össze kettőt), és állj rájuk
  • Kérj meg valakit, hogy rajzolja körbe. Az íróeszköz legyen merőleges a talajra helyezett papírlapra.
  • Jelöld be a sarkad középpontját, valamint a leghosszabb ujjad középpontját (ez nem minden esetben a nagyujj) és kösd össze vonalzóval
  • Mérd le a távot a sarkadtól a leghosszabb ujjadig! (a kevésbé együttműködő gyermek esetén jelöld be a sarkat, a leghosszabb ujjat)
  • Ez lesz a lábad HOSSZA, amelyből vond le a ceruza átmérőjét, ami cca. 5mm.
 
A kapott hosszhoz hozzá kell adni valamennyi többletet. Ez azért fontos, hogy a láb természetesen tudjon mozogni. Hogy mennyit kell hozzáadni, az típusonként és koronként változó, itt mutatjuk:
Felnőttek  • Szandál, balerina, bebújós cipő: +5 mm

 

  • Fűzős tornacipő, sportcipő: . +5–12 mm (minél többet hordod a barefootot, annál több többletet engedhetsz meg magadnak)

 

  • Túracipő, téli cipő +10 mm

Gyerekek  • egységesen +8–12 mm

   Megj. 15 cm-es lábig maximálisan +1 cm adható hozzá (a járni tanulóknak zavaró lehet a sok többlet, eleshetnek, a már stabilan járóknak lehet több)

 

  • Akkor vegyünk a gyerekeknek új cipőt, ha a többlet már csak 5–6 mm

Megjegyzés: a téli cipőknél számolnunk kell a vastagabb zoknival vagy a betét nagyságával, így azoknál még néhány mm-rel többet kell hozzáadunk (a feljebb feltüntetett 10 mm-en kívül).
2. A szélesség mérése

 

Mivel minden Barefoot márka más-más szélességgel dolgozik (lásd a lenti ábrát), így tudnod kell, hogy a te lábad a szűkebb vagy inkább a szélesebb típusúakhoz tartozik-e. Ha mérés nélkül rendelsz, megeshet, hogy lötyögni fog a lábadon, vagy épp ellenkezőleg, alig fér majd be annak ellenére, hogy a hossza jó. Ez éppen az, amit nem szeretnénk.


bubfoot talpak


A szélesség mérése:  • az előző ábrába rajzolj egy segédvonalat úgy, hogy vonalzóval összekötöd a sarkad középpontját a középső ujjal

 

  • erre a segédvonalra húzz egy merőlegest a láb legszélesebb részén, majd mérd le (általában a kisujj alatt húzódik)

 

  • ebből is vond le a ceruza átmérőjét, ami cca 5mm.

 

  • Megj. Sok helyen látjuk, hogy a szélességet nem merőlegesen húzzák meg, hanem a láb legszélesebb részén átlósan. Ez azért nem helyes,mert a cipőgyartók nem az individuális szélesség alapján gyártanak. hanem a kisujjnál mért, láb tengelyére merőleges, legszélesebb rész szerint.

Itt is jó, ha a cipő pár mm-el nagyobb, mint a lábad, mivel idővel (valamint este) a láb kicsit szélesebb. A szélességhez +2mm-t érdemes hozzáadni, többet nem, mert akkor nem tud biztosan mozogni benne (ha olyan érzésed van, hogy leesik a cipő, a lábad kapaszkodó funkciója lép előtérbe, ami akadályozza a helyes járást).

 

Azt, hogy a lábad normál, szűk vagy széles, az alábbi táblázat szerint tudod kiszámolni. Ez alapján tudsz márkákat választani. Pl. Protetika Bf szűk lábakra gyárt cipőket, míg a beLenka szélesekre stb.
 

A táblázat értékeit Lila Michalíková állította össze

A hossz és szélesség aránya


(pl. 160mm hosszú osztva 60mm széles = 2,67)
A láb hossz mm-ben Nagyon széles Széles Normál Szűk
<130 <2,15 2,15-2,3 >2,3
130-160 <2,0 2,0-2,25 2,25-2,5 >2,5
160-200 <2,2 2,2-2,4 2,4-2,65 >2,65
200< <2,4 2,4-2,6 >2,6
3. A rüszt mérése

 

A rüsztöt (azaz a lábfej felső részét) nem az anatómiailag helyes ponton kell mérni, hanem a láb legmagasabb részén. Ez az adat főleg a téli időszakban, a csizmáknál nagyon fontos. Gyerekeknél félévente kell mérnünk, mivel 3 éves korig boka feletti lábbelit ajánl a legtöbb szakember.
rüszt mérése


A rüsztöt szabóméterrel mérjük le: a lábfejet földtől földig, a legmagasabb ponton keresztül. Az ábrán bemutatott kép szerint ez 18,8 cm. A rüszt magasságát elosztjuk a láb hosszának eredményével (például 25,5 cm): 18,8 : 25,5 = 0,74. Ez a szám megadja, hogy a lábad melyik kategóriába tartozik a rüszt szerint. A kategóriák (lábtípusok) ebben a táblázatban találhatók:
típus

A táblázat több mint 1000 mérés eredménye szerint készült, empirikus alapú (2).

 

A cikk elején szóba jött a másik mérésforma, amely falhoz állva, egy könyv segítségével mér. Ezt a módszert itt találjátok meg:
https://anyasreviews.com/ufaq/how-do-i-measure-my-feet-to-pick-a-size/

 

Szakirodalom:

 

 

  1. Klein, C., Groll-Knapp, E., Kundi, M. et al. Increased hallux angle in children and its association with insufficient length of footwear: A community based cross-sectional study. BMC Musculoskelet Disord10, 159 (2009). https://doi.org/10.1186/1471-2474-10-159

 

  1. https://www.stastnenozky.sk/ako-odmerat-priehlavok-a-clenok/